В Съвета по децентрализация на държавното управление са обсъждани три възможности за броя на областните администрации. Това заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по време на годишната среща на българските общини. В единия от вариантите броят на администрациите се запазва на 28, докато другите два сценария предвиждат намаляване наполовина и дори да останат само шест, колкото са районите на планиране.
 
Позицията на министър Дончев също е, че областните администрации трябва да са по-малко. Той не ги смята за изкуствени структури, но е убеден, че отговорностите им не съответстват на техните възможности.
 
Томислав Дончев смята, че броят на общините трябва да се запази. Той не е привърженик на радикална административна реформа. Министърът е склонен да се ползва опита на европейски общини, които получават големи финансови стимули за обединяване в съвместна дейност.
 
По-рано днес председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова призова общините да започнат дебат за административна реформа.