Днес посланичката на  Южна Африка в България Н.Пр. г-жа Шийла М. Камерър  и първият секретар на посолството г-н Табису Мотау посетиха Етрополе.
Целта на тяхното посещение беше да поднесат като подарък на възпитаниците на Футболната школа „Христо Стоичков” талисмана на проведеното в Южна Африка световно първенство по футбол - Закуми.
Те бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол на входа на СОУ „Христо Ясенов” от Христо Стоичков, народният представител Емил Димитров, кметът Богомил Георгиев, председателят на Общинския съвет д-р Цено Глогов, председателят на ПП „ГЕРБ” в Етрополе Линко Лилов, директорът на гимназията Христо Андреев.
Тържеството по предаване на талисмана беше в Актовата зала на училището. След като Христо Андреев представи гостите, български народни хора очароваха гостите и присъстващите възпитаници на школата, треньори и учители. Изпълниха ги ученици от гимназията, които играят в читалищния танцов състав „Балканска младост”.
„Когато ми казаха, че можем да подарим Закумито, което беше символа на Световното първенство по футбол през юли в Южна Африка, веднага реших, че трябва да потърся съвета на господин Стоичков, който е такъв голям приятел на Южна Африка и е създал собствена футболна академия. Така реших да подаря Закумито на Академията и сега аз съм тук, за да ви го предам”- каза Н.Пр.Камерър.
След внасянето му в залата, думата взе Христо Стоичков.
„Имах възможността да работя една година в Южна Африка като треньор, да бъда цялото световно първенство там и това което видях с моите очи, бяха едни мили хора. Хора, които искаха да покажат на света, че континентът Африка заслужава да бъде домакин на такъв голям форум. Искам да благодаря лично от мое име, от името на всички мои деца от тази школа за този голям подарък, който ще сложа днес в нашата Академия, защото това ще бъде стимул тези деца един ден да играят на също такъв голям форум, какъвто беше Световното първенство в Южна Африка”.
С думи на благодарност за подаръка се обърна и народният представител Емил Димитров.
„Ваше превъзходителство, както Вие изпитвате топли чувства към България, искам да Ви уверя, че аз много харесвам и много обичам Южна Африка. По мое собствено желание, аз съм в парламентарната група за приятелство с Южна Африка. Надявам се все повече хора да опознаят Южна Африка и да я заобичат. Имах възможност да бъда с Христо Стоичков на Световното първенство. Удивен бях от това какво е направила Вашата страна за последните 2-3 години. Много развити европейски държави могат да се поучат от това, което вие сте направили за това кратко време.
Много благодаря на Вас лично и на целия Ви екип, че избрахте Етрополе и Футболната Академия, за да връчите този подарък”.
След това се обърна към момчетата: ние ви подготвяме за тук и посочи талисмана, т.е. за участие като футболисти в световния елит. 
След заключителните думи на директора на СОУ „Христо Ясенов”, тържеството по предаване на талисмана на Световното първенство по футбол приключи.