Броят на жалбите срещу он-лайн търговци в Европейския съюз нараства всяка година. У нас те са предимно от български граждани спрямо чужди търговци. Това съобщиха от Европейски потребителски център – България, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Информацията е базирана на данни от европейските центрове, които са 29 на брой плюс Исландия и Норвегия, обясни Игнат Арсенов, юридически консултант на българския център. От създаването им преди пет до сега са разгледани 270 000 случая на злоупотреби. Центровете се финансират от Европейската комисия и държавите членки.

„Жалбите от българи нарастват всеки месец. 65% от оплакванията са свързани с покупки на резервации, самолетни билети, он-лайн покупки. Данните са от януари до септември”, посочи Арсенов.

Експертите дадоха няколко полезни съвета как да се предпазим от измами при он-лайн пазаруването.
Преди един потребител да пазарува он-лайн той трябва, отваряйки сайта, да провери данните за обратен контакт, сроковете за доставка и връщане с стоката. На следващо място би било добре да направи едно проучване в интернет и най-вече форумите, в които могат да се прочетат доста мнения, обясни Венцислав Петров, консултант в центъра.
Добре е също да проверим кой притежава домейна на сайта, от който пазаруваме, защото много често домейни които завършват на .uk, например, са на търговци извън Великобритания.
Искането на голяма сума пари за капаро също е показател за измама. На следващо място, трябва да изискваме документи и сертификати за автентичността на стоката.
Желателно е да пазаруваме с кредитни карти, за да можем да оспорим транзакцията при необходимост.
Друг показател е срокът за доставка – той не трябва да е по-дълъг от 30 дни, предупредиха експертите. Те посъветваха да избягваме пазаруването пред чат клиенти като „Скайп”.

В случай на измама, връщането на стоката обикновено става в конкретен срок, но само в случай, че сме запазили оригиналната опаковка. Това обаче не важи за всички видове продукти – храни, кетъринг, договори за покупко-продажба на недвижими имоти.

От центъра припомниха, че пазаруването на лекарства  през интернет е строго забранено.