Министерство на здравеопазването ще въведе една година гратисен период за въвеждането на изискванията за минимален брой легла към болниците. Решението беше взето след среща на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов с директори на специализирани и многопрофилни болници.

С Наредба 49, която бе обнародвана в Държавен вестник в петък, се въведе изискване за минимален брой легла – 30 за специализирани болници и 60 за многопрофилни. На тези правила не отговарят 11 многопрофилни болници и около 40 специализирани. Поради кратките срокове, с които разполагат лечебните заведения, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания, те ще бъдат отложени с 1 година. Министерство на здравеопазването ще преработи и медицинските стандарти, за да няма в тях прекалено завишени изисквания, които пречат на нормалната работа на болниците. Промените ще бъдат обнародвани в специална наредба в рамките на следващите дни.

Целта ни не е да закриваме болници административно, а да направим всичко възможно, за да осигурим условия за по-доброто им функциониране, така че да се гарантира качество на медицинските услуги, категоричен беше д-р Константинов. Затова Министерство на здравеопазването ще продължи да търси активно диалог със специалистите и да намира най-верните решения за развитието на здравната система. Инструкции за пререгистрирането на лечебните заведения по Наредба 49 и сроковете за това ще бъдат разпратени до всички РЗЦ-та и качени на сайта на здравното министерство до края на деня. Министерството ще работи и за извеждането на дейности от болничната в извънболничната помощ в пакета, който финансира здравната каса, както и промяна в начина на финансиране на болничната помощ.