През м. септември самите мобилни предприятия си поставиха 1 октомври като срок за преустановяване на всички нелоялни практики, които упражняват, с цел шиканиране на преносимостта на номерата. За съжаление, обаче, те все още не предприемат нищо, за да спазят поетия от тях ангажимент. Това каза пред Агенция “Фокус” Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. „Изумен съм от поведението и реакциите на мобилните оператори по повод преносимостта на номерата. За въвеждането на процедурата „на едно гише” им бяха предоставени четири месеца за техническа подготовка и на 6 август 2010 г. всички предприятия заявиха, че са готови за стартиране на услугата. Въпреки това, жалбите са увеличават лавинообразно с всеки изминал ден и операторите се обвиняват един друг за възникналите проблеми. Само от началото на този месец в КРС са постъпили близо 150 жалби, като половината са срещу „Мобилтел” ЕАД. Впечатление правят и жалбите, с които самите оператори ни сезират за неспазване на процедурата за преносимост – например Глобул е внесъл жалби срещу Мобилтел, отнасящи се до 2235 непренесени номера”, каза Веселин Божков.
На въпрос - как ще коментира нападките от страна на „Мобилтел” ЕАД през изминалата седмица по отношение на санкционната политика на КРС, Веселин Божков каза: „Учуден съм от реакцията на мобилния оператор, който за пореден път разпространява инсинуации и неверни внушения, целящи злепоставяне на КРС като независим регулаторен орган. Тези нападки са начин да се отклони общественото внимание от реалния проблем с преносимостта, което не е конструктивно като подход и ще има за резултат единствено задълбочаване на затрудненията, които срещат потребителите. Знаете ли, старите хора имат една приказка, която е много актуална за случая и ще я използвам – бих определил тази рязка реакция на „Мобилтел” ЕАД като бягане пред вятъра, тъй като няма как да не я свържа със зачестилите потребителски жалби по повод преносимостта на номерата именно срещу предприятието”.
Председателят на КРС се надява, че мобилните оператори ще предприемат необходимите разумни действия за преодоляване на възникналите проблеми помежду им. „КРС ще продължава да им съдейства като медиатор. Крайно време е българският потребител да се възползва като всеки европейски гражданин в максимална степен от ползите на преносимостта на номерата”, каза Веселин Божков.