Кметът Иван Гавалюгов ще предложи промяна на оператора на регионалното депо за неопасни битови отпадъци“. В докладната до ОбС той е аргументирал своето предложение така: „Считам, че е целесъобразно с оглед оптимизация на работата и разходите, за оператор на депото за неопасни отпадъци, заедно с необходимото оборудване за експлоатация, да бъде определено общинско предприятие „Благоустройство и комунално стопанство“ – Ботевград. ОП БКС има предмет на дейност, включващ и „поддържане на чистотата, сметосъбиране и сметоизвозване на битови отпадъци…“, т.е. сходен с изискванията, които се поставят при експлоатация на депото.“.  


По предложението на кмета Гавалюгов ще трябва да се произнесе Общото събрание на Регионалното сдружение за управление на отпадъците – регион Ботевград, в което влизат кметът на Ботевград, който е и председател, и колегите му от Правец и Етрополе.  За целта е необходимо да бъде свикано Общо събрание.  Затова Иван Гавалюгов ще поиска от ОбС да му възложи да внесе предложение в Управляващия орган и да гласува „за“ промяна на оператора на регионалното депо, като считано от 1 януари 2021 год. дейността по стопанисване и експлоатация се поеме от ОП БКС.


С решение на ОбС от 2012 година бе създадено ОП „Регионално депо за битови отпадъци“,  което на първи март 2013 година въведе в експлоатация регионалното депо. Съоръжението за неопасни битови отпадъци, заедно с необходимото оборудване за експлоатацията му и опис, бе предоставено за управление на общинското предприятие.