Служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГДБОП разкриха български производители на пиратски компактдискове, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Продажбата на нелицензирани CD и DVD бокс-сетове е генерирала приходи от около 19 милиона евро В международната операцията са участвали полицаи от партньорски служби от Холандия, Испания и Белгия и Европол.

Сигналът за нелегално производство на компактдискове на територията на България е получен в началото на октомври.

Установено е, че пиратските продукти са от две легални поточни линии - в София и в Пловдив и са предназначени за разпространение в Холандия. Именно там полицейските служби са задържали кутии от тези дискове с по 12 оптични носители /бокс-сет с най-новите заглавия на музика, филми, бизнес софтуер, игри, телевизионни сериали и др./ от направени предишни поръчки.

Според получените данни, заявката е била за изработване на около 200 хиляди диска, които трябвало да са готови в края на октомври. Холандските поръчители плащали кеш при получаване на готовата продукция.

В хода на извършеното разследване от българските антимафиоти били изяснени собствениците на фирмите с поточните линии - Д.Г. (39 г.) и С.В. (30 г.) -  известни на ГДБОП за контрабанда и разпространение на пиратски компактдискове в големи количества (стотици хиляди копия, през 1999 и 2000 г.), които по-късно - през 2005 и 2006 г. подали документи за лицензирано производство.

Предприети са проверки на двата цеха. От софийския адрес са иззети мостри на вече произведени фалшиви копия от два мастербокса (всеки от тях съдържа по 11 DVD и 1 CD).

В пловдивската фирма в работен режим заварили две линии - едната за DVD, другата - в процес на производство на CD. Там се произвеждали дисковете от следващите четири серии бокс-сетове. За всяка от шестте серии поръчките били за по около 100 хиляди диска.

Изяснени са поръчителите на нелегалните копия - фирми от Холандия и Белгия, иззети са документи.

Открита била поръчка по факс от белгийската фирма за производство на следващ бокс-сет или нови близо 100 хиляди диска. Собственикът е предупреден, че фирмата-поръчител няма авторски права върху заглавията и производството им е противозаконно.

Въпреки предупреждението, пловдивската фирма изпълнила поръчката от 100 хиляди оптични носителя от шестния бокс-сет и ги изпратила чрез спедиторска фирма  към Тилбург, Холандия. Пратката била проследена до фирмата-получател и на 25 октомври, със съвместните усилия на полицейските служби, тирът бил задържан.

По случая е образувано досъдебно производство.