На дадения тази сутрин брифинг за общинските медии кметът инж. Богомил Георгиев се спря отново на бушувалите близо седмица и загасени вече два пожара на територията на общината – този, западно над с.Лъга около местността Острома и по-големият, който беше обхванал територии от землищата на Лопян, Ямна, Брусен и Черни Вит.
В резултат на взетите мерки и на създадената организация сред участниците от различни структури огънят беше овладян и загасен, подчерта на няколко пъти кметът. И това стана при крайно неблагоприятни атмосферни влияние – топло, но ветровито с ураганен вятър и без нито капчица дъжд време. Силно пресечената  планинска местност усложняваше допълнително обстановката, което доведе до включването и на хеликоптер. Водата от язовирите до Правец и Етрополе изсипваше на места, където хора и дори друга техника не жеха да достигнат.
Той отправи своята благодарност към участниците в гасенето на пожарите: Главна дирекция "Пожарна безопасност и спасяване"  с нейните противопожарните поделения, Агенцията по горите и Държавните лесничейства, Гражданска защита, участието на военен хеликоптер, специализираните войскови формирования за действие при пожари, представителите на редица фирми от общината и на населението от засегнатите села.
И за кой ли път вече, инж. Георгиев се обърна чрез медиите към жителите и гостите на общината да бъдат внимателни при боравенето с огън в гората, горските поляни и ливадите, в градините и дори по домовете си, защото огънят нанася щети за хиляди левове, които данъкоплатците ще трябва да покриват.