Гражданско сдружение „За чиста природа” разпространи обръщение към жителите на Ботевград, Трудовец и Скравена. В него се казва: 

Уважаеми съграждани,

Вече година и половина Инициативният комитет, който по-късно регистрира Гражданско сдружение „За чиста природа”, не спира да търси начини и средства да спре това безумие. Въпреки, че аргументите ни срещу мястото, определено за сметище, са убедителни и неоспорими, кметовете на Трудовец, Ботевград и Скравена застанаха срещу нас – техните избиратели. Нещо повече, те се нахвърлиха с груби квалификации срещу хората, решили да защитят изконното си право за чист въздух и чиста вода. Местните медии станаха забранени за нас.
Още разчитаме на принципността на Европейските институции, с които непрекъснато поддържаме връзка. В следствие на наши искания и жалби /Писмо CHAP (2010)343 от 11.02.2010 г./ ЕК – Генерална дирекция Околна среда е изпратила запитване до г-жа Ралица Йотова – лице за контакти по процедурите за нарушаване на общностното право (постоянно представителство на РБ към ЕС). Във връзка с това министърът на МОСВ г-жа Нона Караджова /Писмо 54-00-98/27.04.2010 г/ отговаря, че всички недостатъци са отстранени. Не сме съгласни с такава постановка и действията ни по въпроса ще продължат.
Нашите управляващи непрекъснато търсят вратички… Те твърдят, че строителството на депото ще започне в началото на м. декември т.г. Бързат, но защо…?
Ще успеят ли нашите живи вериги и протести на фона на това, което става в цялата страна? Та нали всички протести ТЕ смазват – ако не за часове, то за дни … Живеем в държава, в която гласът на обикновения, на честния гражданин, не струва нищо.
Ако общинският кмет осъществи огромното си желание да изгради сметище за 14 млн. лв в живописната ни котловина, тя няма да е същата. Пред погледа на всеки пътник, отклонил се от магистралата, в подножието на Могилата, ще се разстила огромно петно на димящото депо. Заради комерсиалните цели - такова „красиво” настояще и бъдеще ни готвят нашите кметове и управленци.
А можеше по-иначе да бъде. Достатъчно бе кметът на Трудовец – г-н Веселин Драганов, да застане до своите избиратели така, както направиха кметовете в с. Ракитица, общ.Ст. Загора; с. Шерметя и с. Драгижево , общ. В. Търново; с. Ябълково, общ. Димитровград. Същите учредиха „Национално сдружение на ИК против депата”, в което членуваме и ние. В същото време навсякъде г-н Драганов се подписва: „Ваш кмет…?
Ако вие, ботевградчани, се бяхте организирали, както трудовчани, ходът на събитията щеше да е друг. Много от вас и днес мълчат. Страх ли ви владее…?
Уважаеми граждани на Ботевград, отново ви приканваме да изразите открито несъгласието си с този жизнено важен за всички ни проблем.
Какво да кажем на вас, скравенци? 500 граждани на Скравена взехте достойна позиция. А какво мислят останалите? Защо не се вслушахте в думите и не последвахте примера на вашия именит съгражданин – човека, с чието име се гордеете? Нима той не е мъдър, нима не му вярвате?
Уважаеми съграждани, силно се надяваме, че европейските институции ще придадат значение на противоречията и законовите нарушения в документацията и процедурите на РД и няма да позволят реализирането на този проект. Въпреки подписаният днес договор, нашите действия за опазване на котловината ни ще продължат.