Служители на ГДБОП проведоха операция „Фермери" на територията на Търговище с цел разкриване и документиране на дейността на организирана престъпна група, извършила измама с имущество, закупено със средства от фондове на ЕС, както и пране на пари.

В началото на месец септември в ГДБОП е получен сигнал за измама, осъществена от търговско дружество, кандидатствало по предприсъединителната програма „САПАРД". Стойността на проекта възлизала на 5 милиона лева.

В хода на работата антимафиоти установили, че при процедурата по кандидатстване за финансово подпомагане и реализация на проекта от лица, свързани с дружеството-бенефициент, са представени документи с невярно съдържание, които мотивирали ДФ „Земеделие" да изплатят субсидия  на дружеството.

В хода на операцията са претърсени множество адреси - жилища и производствена база на дружеството. Иззети са голямо количество пушки, съхранявани неправилно, и компютърни конфигурации, магнитни носители, над двеста записи на заповеди, възлизащи на около 1 000 000 лева, договори за заем между различни физически лица на стойност над 3 000 000 лева, множество декларации от различни граждани за „подпомагане на бизнеса" на един от собствениците на дружеството..

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 212, ал. 5 от НК.

Действията по разследването продължават.