Министър-председателят Бойко Борисов е изискал от ръководителите на трите мобилни оператора да предприемат в най-кратки срокове необходимите разумни действия за преодоляване на възникналите проблеми, водещи до стопиране на процеса на преносимост. Това каза пред агенция  “Фокус” председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков, който участва във вчерашната среща на шефовете на телекоми при премиера.
„Премиерът подчерта, че от изключително значение е да се осигури възможност на българските граждани да се възползват от услугата, която е тяхно право, произтичащо от ангажиментите, поети от България в процеса на присъединяване към Европейския съюз”, добави Божков.
Председателят на КРС припомни, че самите мобилни оператори са поели ангажимент до 6 октомври да спре умишленият бойкот на процеса на преносимост на номерата. „За съжаление обаче нещата ескалираха. Ако през август имахме 46 жалби, през м. септември – 170 жалби, а през октомври станаха 200 и няколко жалби. Има една прогресия в нарушенията, която показва, че има и определена умишленост в поведението на операторите. През ноември цифрата на жалбите нарасна още, а междувременно самите оператори започнаха да се жалват един от друг. Междувременно жалбите стигнаха до Министерски съвет, до приемната на президента и аз съм благодарен на премиера, че инициира тази среща”, каза Веселин Божков.