Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) апелира за конструктивен диалог между "БТВ медиа груп" ЕАД и "Булсатком" АД в името на българския потребител, съобщиха от пресцентъра на комисията.

На свое заседание регулаторът е разгледал писмата, получени от двете компании, свързани с възникналия между двете дружества спор за излъчването в електронната съобщителна мрежа на "Булсатком" на телевизионните програми на Би Ти Ви.

След анализ на изложените от двете предприятия проблеми и обстоятелства става ясно, че спорът между тях има търговски характер и следва да се реши в условията на доброволност и взаимно разбирателство, посочват от комисията.

КРС като регулаторен орган в областта на електронни съобщения няма правомощия да се намесва в договорните отношения между предприятията, посочват от комисията. Оттам допълват, че ако спорещите не постигнат съгласие, то това може да стане по съдебен ред.

От КРС препращат и към Комисията за защита на конкуренцията, която би могла да се намеси, в случай че става дума за ограничаване на конкуренцията на пазара.

"КРС би могла да окаже единствено медиаторска подкрепа с оглед преодоляване и разрешаване на възникналите проблеми", се посочва в съобщението на регулатора.

За спора се разбра преди Коледа, когато Би Ти Ви обвини "Булсатком", че укрива реалния брой на абонатите си, въз основа на който се определя таксата за излъчване на телевизията от оператора. В резултат клиентите на "Булсатком" с известно прекъсване останаха без достъп до каналите на телевизията.