Все още не се знае точният брой на погребаните руски воини и българи, помагали за преминаването на Балкана през повратната за България 1877 година, когато Етрополе е освободен от турско робство. Знае се със сигурност, че в двора на черквата „Св.В.М.Георги” са погребани преди всичко загиналите от редовия състав воини.
Загиналите офицери са погребани в двора на храма „Архангел Михаил”.
Всяка година на 24 ноември признателните етрополци свеждат глава пред подвига на загиналите герои.
След тридневни боеве, на 12 ноември /ст.стил/, каза в своето слово учителят по история в училището Марин Кубетски, руските воини и българските опълченци влизат в Етрополе, посрещнати с безумна радост от ентусиазираните етрополци.
Над 720 са доброволците от местното население, които Георги Цариградски организира да помогнат при изтеглянето на оръдията през снежните преспи на Етрополския Балкан. Впоследствие към тях се присъединяват още доброволци, чието число достига до над 2500 човека.
Заради снежните виелици и невероятният студ на вр.Баба оставят костите си над 879 руснаци. Не са малко и загиналите българи. По-голямата част от тях са погребани в двора на тази черква.
След словото на учителя  Марин Кубетски и рецитала на ученици от ОУ „Хр.Ботев”, отец Николай отслужи заупокойна панихида.
Освен ученици и граждани, присъстваха заместник-кметът на Общината Росица Христова, председателят на Общинския съвет д-р Цено Глогов, Димитър Хаджиев-общински съветник, Янка Филипова-председател на Движение „Русофили” в Етрополе.
Венец пред паметника на загиналите руски воини беше поднесен от Общината, а букет с цвета от Движение „Русофили”.