Във Врачеш днес бе отдадена почит към паметта на видния майстор Вуно Марков, който е родом от това село. В негова памет бе отслужена заупокойна  панихида от отец Димитър.  Църковният ритуал се състоя в двора на църквата „Свети Димитър“, където преди една година бе поставена паметна плоча, направена с финансовата подкрепа на общината и дарители. 


На панихидата присъстваха временно изпълняващият длъжността  „кмет“ на община Ботевград Борис Борисов, избраният за втори мандат кмет на Врачеш – Марин Бончовски, жители на селото. 


„Заслужена почит към паметта на Вуно Марков ще се отдава тържествено всяка година. Понеже няма точни сведения кога е роден и кога е починал, знаят се само годините, събитието ще се провежда на 30 септември пред бюста в двора на кметството. На 30 септември 1865 година е осветена църквата в селото, която той е построил.  Затова избрахме тази дата“, обясни пред наш репортер Марин Бончовски. Той ще предложи датата да бъде включена в културния календар на Община Ботевград. 


Вуно Марков е бил самоук майстор. Освен църквата „Свети Димитър“, той е построил манастира във Врачеш, часовниковата кула и старата църква в Ботевград, както и други културни и духовни паметници.