За тържествата по повод 133-та годишнина от Освобождението на Етрополе от турско робство пристигна делегация от побратимения с Етрополе руски град Можайск, Дмитрий Беланович-кмет и Владимир Скворцов.
Учителката по история в Етрополската професионална гимназия Камелия Стаменова описа подробно събитията около Освобождението на Етрополе и селата от общината.
Ученици от гимназията изнесоха рецитал по повод годишнината от събитията на Прогон и Етрополе.
Водачът на руската делегация Дмитрий Деланович поздрави етрополци с празника и подчерта, че това е голям празник не само за Етрополе, но и за тях руснаците. Благодарение на това, което е направено в онези години, имаме сега нашето бъдеще. Днес ние също скърбим заедно с вас за героите, които са положили костите и са дали живота си за днешния ден. Слава на героите и да бъде вечна паметта им!
На поклонението пред паметника на Прогон присъстваха кметът инж.Богомил Георгиев, председателят на Общинския съвет д-р Цено Глогов, общинският съветник Христо Андреев, заместник-кметът Росица Христова, секретарят на Общината Тихомир Иванов, граждани и представители на общински фирми.
Група ученици от Професионалната гимназия бяха дошли със своите велосипеди и с екипите си. Този е последният от поредицата паметници, които са посетили в организирания Велопоход.
С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите руски воини и етрополски доброволци.
Пред паметника бяха положени венци и цветя от името на инж.Богомил Георгиев, от председателя на Общинския съвет д-р Цено Глогов, от името на ръководството на „Елаците-МЕД” АД, Геотехмин ЕОД, Етрострой-Етрополе, Професионалната гимназия, Клуб Екология-познай и съхрани град Етрополе, от ученици от СОУ „Христо Ясенов”, от граждани.
Поднасянето на цветята беше съпроводено с изстрели от ловно оръжие.