Спецполицаи разкриха организирана престъпна група за разпространяване фалшива валута на територията на три области, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 09.30 часа вчера служител на банков клон съобщил в полицията в Казанлък, че клиент се опитва да обмени неистинска банкнота с номинал 1000 швейцарски франка.

При проверката е установено, че клиентът е 27-годишната З.И. от Димитровград. Тя се  легитимирала пред банковите служители с неистинска лична карта, издадена с имена и данни на несъществуваща жена. 

След направено разследване е установено, че девойката е част от организирана престъпна група, която в продължение на около месец е разпространявала неистински парични знаци в офиси на различни кредитни учреждения на територията на Кърджали, Любимец, Стара Загора, Сливен, Казанлък.

Установени са и съучастниците й - С.А. (29 г.) от Кърджали, В.С. (43 г.) и Р.Д. (27 г.) - двамата от Димитровград.

Около 16 часа тримата са задържани в лек автомобил "Рено Лагуна" в центъра на Казанлък. 

В жилище, обитавано от В.С., са намерени и иззети 36 банкноти с номинал 1000 швейцарски франка, 1 банкнота с обозначена стойност - 100 евро и неистинска диплома, а от дома на Р.Д. е иззета банкнота с номинал 50 евро. 

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по установяването и документирането на цялостната престъпна дейност на групата продължава.