45 процента от софиянци ползват всеки ден градския транспорт, всеки десети жител на града не ползва градски транспорт и се придвижва с други алтернативни средства - пеша, с велосипед или с автомобил. Това показват резултатите от социологическо изследване, представени днес в Столичната община, съобщи БНР.

Мнението на анкетираните за качеството на градския транспорт в София подрежда българската столица на 71 място в класиране по този показател в Европа, като след нея са само три италиански града.

Според данните на консултанта, изготвил проекта за Генерален план за движение в София "Мот Макдоналд" средната скорост на автобусите в градския транспорт в София е 19,4 км. в час, на трамваите - 12,7 км. в час, на тролейбусите - 14,4 км. в час, а на метрото - 38,84 км. в час.

От фирмата предложиха да бъдат изградени бус-ленти по бул."България" от ул."Тодор Каблешков" до НДК - двупосочно и по бул."Евлоги и Христо Георгиеви" - на два етапа от НДК до бул. "Др. Цанков" и оттам до пл. "Орлов мост" след изграждането на допълнително платно за бус-лента в едната посока.

Предложени бяха също самостоятелни платна за автобуси и тролейбуси на следните места:

  • по бул. "Ген. М. Д. Скобелев" от пл. "Руски паметник" до "Петте кьошета", както и оттам до ул. "Г. С. Раковски", след което лентата да продължава по бул. "В. Левски" до ул. "Граф Игнатиев"
  • по бул. "П. Евтимий"  и след това по бул. "В. Левски" до бул. "Цар Освободител"
  • по бул. "Цар Освободител" до пл. "Орлов мост"

По отношение на пешеходното движение консултантите констатираха, че пречки за него са състоянието на инфраструктурата, лошият достъп до трамвайни и автобусни спирки, липсата на места за пресичане и осветление по пешеходни маршрути.