Близо 1200 подписа срещу т.нар. данък "колиба" са събрани в Ямболско, информира БНР.

Кметовете на малките общини са против новия налог, защото той ще доведе до излишни административни разходи.

Новият туристически данък и облагане на имотите с данъчна оценка под 1680 лева бе въведен от депутатите с приемането на първо четене на промените в Закона за местните данъци и такси.

В община Тунджа, която се състои от 44 села, има над 1000 имоти с данъчна оценка до 1 680 лева.

Според направените изчисления за тях могат да се съберат около 20 000 лева в общинската хазна, съобщи кметът Георги Георгиев.

"Както се казва на народен език - от тая трънка заек няма да излезе. Така че да се очаква общините да направят някакъв страхотен ръст на собствените си приходи, заяви още кметът.

Според него това ще бъде едно преливане от пусто в празно и само ще доведе до едни излишни административни разходи, без никакви практически ползи.

Подписката против въвеждането на данък "колиба" ще бъде внесена в Народното събрание преди второто четене на Закона за бюджета.

Припомняме, БСП стартира подписка срещу идеята на ГЕРБ за въвеждане на данък „Колиба" и срещу Изборния кодекс, според който ще се назначават районни кметове и няма да се избират кметове на малки населени места.

„Стартирам тази подписка, за да мобилизираме протеста на хората и несъгласието с политиката на ГЕРБ", обясни лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Отказаха се от данък „Лукс", ще въвеждат данък „Колиба"", посочи още той и допълни, че според него данък „Колиба" не дава значим фискален ефект.