Още с прекрачването на входната врата в ЦДГ № 2 „Мария Мишева” посетителят попада в един детски свят, в който децата са номер едно.
Поводът за нашето посещение днес беше подредената изложба и откритата практика, наречени „Краски и багри”.
Темата „Екология и опазване на природата” беше в основата на едночасовото занимание на децата от ІІІ-та предучилищна група.
„Имало едно време едни хора, които живеели на едно много красиво място до морето. Те нямали нито телевизия, нито интернет, нищо, което да нарушава песента на птичките, ромона на есенните листа, прибоя на морето. Единственото, което имали, били вестниците. С времето те станали толкова много, че се образувала планина от смачкани стари вестници. Край тази грозна гледка възникнала още една и още една планини от отпадъци. Постепенно отпадъците задушили чистия въздух, прогонили и птичките, и другите животни, а накрая и хората…”
Така учителката Виолета Петкова поведе своите деца по създадената от нея „екологична пътека” на познанието за природата, нейната красота и опазването й. За да ги доведе до налагащите се изводи, защо и как можем да опазим красивото около нас.
С практическото занятие по изобразително изкуство, които наблюдавахме, децата се докоснаха до краските и багрите, които покриха приготвените предварително „материали”- камъчета и фигурки. Тях те трябваше да превърнат с четката и боите в нещо красиво и да прогонят грозното.
А две момиченца имаха за задача да покрият с бои една от двете грозни „планини” от отпадъци. Да преобразят отново някогашното красиво място на някогашните обитатели край морето. Край различната след намесата на двете художнички планина, другите децата поставиха преобразените камъчета и фигурки на птици, рибки, дървета и на какво ли не.
Накрая върху масата-макет, където беше изобразено всичкото това, за което ви разказахме, поставиха саксия със засадено живо коледно дърво. След като го украсят за коледа, елховото творение на природата ще бъде засадено напролет в двора на градината.
Трите контейнера за разделно събиране на отпадъци в занималнята са ежедневният пример на децата за практическото реализиране на наученото днес за красотата на природата и за нейното опазване.   
Със снимките, които направихме по време на урока, се опитваме да придадем част от красивото, което беше днес едночасовият спътник на децата.