При специализирана полицейска операция, проведена на територията на град Бобов дол за пресичане на лихварска дейност, са задържани Димитър Величков - Мите-Фаса и синът му Радослав Величков. Това съобщи директорът на ОД МВР Кюстендил комисар Георги Джоглев, цитиран от e-79.com.

При акцията са преръсени апартамент на семейството, имот с двуетажна къща и три леки коли, както и кафе-аперитив на ЕТ „Димитър Величков-Биляна".

Открити и иззети са 7 тетрадки с имена и суми срещу тях, чужда лична карта и 6 дебитни карти от различни банки със съответните пин кодове към тях. В едно от жилищата са открити още 4 свидетелства за регистрация на МПС на трети лица, 3 нотариални акта на трети лица, документи за покупко-продажба на МПС за 4 автомобила, 2 скици на имоти, 1 лаптоп с договор за лизинг на трето лице, запис на заповед на стойност 3500 лева на трето лице.

Установено е, че Мите-Фаса давал парите, а след това синът му рекетирал и биел длъжниците.

На двамата мъже е наложена мярка задържане за 24 часа. Срещу тях е образувано досъдебно производство за лихварска дейност от три месеца.

Разпитани до момента са 16 свидетели, които документират тази им дейност, уточниха от полицията.

При акцията е проверен и още един адрес, собственост на Ивайло Тодоров- Кавала, за когото има информация, че също се занимавал с лихварска дейност. При обиска на жилището му са иззети две сим-карти и едно тефтерче с имена и суми срещу тях. Срещу Ивайло Тодоров ще бъде образувано друго досъдебно производство.

Успоредно с акцията с лихварската дейност на семейство Величкови, е проведена и втората полицейска операция в Бобов дол, насочена срещу търговия с акцизни стоки. В проверените 14 търговски обекта са открити 80 кутии цигари без бандерол от три различни марки. На собствениците на търговските обекти ще бъдат наложени административни наказания.

Все още в миньорският град има засилено полицейско присъствие.