57-годишен мъж, обявен за общодържавно издирване, бе задържан при спецоперация, проведена на територията на Самоков и Своге, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е насочена към установяване на незаконно притежавани оръжие и боеприпаси, както и във връзка със зачестилите в района на Своге кражби на цветни метали и дърва за огрев.

При извършени претърсвания на четири адреса в Самоков, в два от тях служителите открили различни видове боеприпаси и задържали двама местни жители. От дома на 47-годишен служител на Държавното горско стопанство в града са иззети 79 патрона различен калибър, а за неправилно съхранение на служебното оръжие на О.Д. е съставен и акт.

Оръжеен арсенал бе намерен в дома на криминално проявения М.А. (32 г.). Там полицаите попаднали на автомат Blow Swat с поставен в него пълнител с четири патрона, 9-милиметров пистолет Sieger Intero с пълнител и четири патрона за него и 8-милиметров Grizzly с 6 патрона, всичките преработени като атипични огнестрелни оръжия.

И по двата случая са образувани досъдебни производства.

В хода на операцията са извършени обходи във вилни зони в землищата на Своге, както и на селата Реброво, Огоя, Ябланица, Искрец, Габровница. В с. Реброво полицаите засекли Р.Л. (55 г.) и Т.Ц. (47 г.) докато бутали ръчна количка, пълна с метални предмети, откраднати от двор на вила.

При акцията на територията на Самоков и Своге са проверени общо 129 моторни превозни средства и 204 души. Съставени са 8 акта, издадени са 9 фиша по Закона за движение по пътищата и 12 акта по Закона за българските лични документи.