Номинациите за наградите "Златен глобус" вече са известни. Макар стачката на Американската гилдия на сценаристите да застрашаваше провеждането на церемонията, те все пак се съгласиха такава да има и претендентите за престижната награда са налице. 13-и януари е датата на бляскавата вечер, в която ще се раздаде влиятелният приз.

Битката в областта на сериалите тази година е по-жестока и оспорвана от обикновено, тъй като през изминалата година създателите на поредици ни изненадаха с много нови и интригуващи заглавия, пише вестник "Монитор".

В категория "Драма" за златната статуетка се борят "Голяма любов" дело на Анима Сола и Плейстоун Продукшънс с асоциация на HBO, "Щети" продуцирано от FX и Сони Пикчърс, "Анатомията на Грей", представен от ABS, "Д-р Хаус" на Юнивърсъл медия студио, както и "Династията на Тюдорите" ­ продукция на Шоутайм.

Най-големите претенденти за престижната награда за мъжка роля в драмата са Майкъл Хол от "Декстър" и Хю Лори от "Д-р Хаус", а за женска ­ Патрисия Аркет от "Медиум", Глен Клоуз ­ "Щети" и Холи Хънтър за ролята й в "Да спасиш Грейс".

При комедиите положението също е доста напрегнато. Спорът за златната статуетка в тази категория е между любимият на младежите "Антураж" и скандалната нова продукция с Дейвид Духовни ­"Секс до дупка".

Индивидуалните награди за най-добра и актриса в комедиен сериал тази година ще се разкъсват между любимата на всички Америка Ферера от "Грозната Бети" и чаровната Кристина Апългейт, изпълняваща главната роля в "Саманта Кой?!". При мъжете се очаква статуетката да грабне Дейвид Духовни за участието си в "Секс до дупка".

"Секс до дупка" има най-много номинации тази година.

Изборът при поддържащите роли никак не е лек. За награда за женска поддържаща роля ще се надпреварват Роуз Бърн в ролята й на Елън Парсънс от "Щети", русокосата Катрин Хейл като д-р Изи Стивънс от "Анатомията на Грей" и Джейми Пресли, превъплътила се в Джой Търнър в "Моето име е Ърл".

При мъжете за статуетката ще се борят Кевин Дилън и Джереми Пийвън), както и Тед Дансън.

В България церемонията по връчването на бляскавите награди "Златен Глобус" ще бъде излъчена директно по HBO от 3. 00 часа в нощта на 13-и януари.