Според различни източници корупцията в обществените поръчки се движи от 35 до 60%, разбираме от съобщение до медиите, разпространено от Софийска търговско-промишлена камара.

От СТПК поискаха обсъждане на добрите практики в обществените поръчки и дадоха ред примери за корупция при възлагането им.

Красноречив пример за лоши практики е Столична община,  която помага с хватки и грешки в условията. Така неотдавна фирма, която не е производител, спечели девет от десет позиции за доставка на храни за социалнослаби.

Друга фирма производител на контейнери за смет също не можа да спечели обществена поръчка пред община, а използва посредник, който спечели търг за 300 контейнера, но достави 200, защото „няма" кой от общината да ги преброи.

От кожарския бранш реагираха заради търг за 40 хил. детски обувки, които да се произведат за 30 дни. Това според бранша е невъзможно, освен ако обувките вече не са произведени.

Пак според бранша е странно как фирма „Здравоход", която не работи, спечели търг за 74 хил. чифта обувки за армията ни. За да произведе това количество тя трябва да има поне 360 работници по трудов договор.

Поради корупцията много фирми вече дори не участват в обществени поръчки, алармират от СТПК.

В скоро време ще започнат серия от срещи в различни браншове с Агенцията по обществени поръчки. Целта е да се популяризират добрите практики, съответно да се порицаят лошите практики и да се намали корупцията при обявяването и провеждането на обществените поръчки.

Софийска камара обещава да организира и експертна и логистична подкрепа за всички фирми, които се съмняват, че ще има честна обществена поръчка или се чустват ощетени. Тя възнамерява да информира министъра на икономиката и енергетиката г-н Петър Димитров за резултатите чрез „Търговски вестникь".