Съществени размествания в електоралната картина на този етап не се наблюдават. Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция "Алфа Рисърч", проведено в периода 4-12 декември 2010 г. сред 1002 пълнолетни граждани от цялата страна.

ГЕРБ запазва преднина пред политическите си опоненти с 27%. БСП излиза от най-дълбоката си криза и леко подобрява позициите си (15.2%), но все още остава на значима дистанция от ГЕРБ. ДПС пази електоралното си ядро от около 5%. Устойчиви остават позициите и на Синята коалиция (4.4%). Към момента Атака е овладяла спада, който претърпя през предишните месеци и печели 3% електорална подкрепа.
Динамиката на обществените нагласи през 2010 г. сочи, че през 2011 пред управляващите се очертават две основни предизвикателства – съхраняване на започналия да ерозира морален кредит на доверие и преодоляване на негативните икономически тенденции.
С ръст от 11 на сто Росен Плевнелиев получава най-висок индекс на доверие (измерен като разлика между положителните и отрицателните оценки за дейността му) и през декември за първи път Цветан Цветанов слиза от първото място в рейтинга на министрите. Външният министър Николай Младенов продължава тенденцията от предишните месеци на ръст в позитивните оценки за дейността си.  Това показват данните от редовното тримесечно проучване на Социологическа агенция Алфа Рисърч.

Положителните оценки за дейността на премиера Бойко Борисов продължават бавно да намаляват, но балансът остава позитивен (42% положителни оценки срещу 29% отрицателни). Интересното тук, също както и при правителството е, че мобилните, изчакващи избиратели, които доскоро не изразяваха ясно определено мнение, започват да преминават в групата на критиците на премиера.