До края на февруари 2011 година се предвижда да бъде създадена младежка организация на КТ “Подкрепа” в Ботевград. В нея има право да членуват млади хора на възраст от 18 до 25 години. Това съобщи Иванка Нейкова, председател на младежката мрежа на КТ Подкрепа” и експерт “Младежки дейности” по проект на “Подкрепа за достоен труд” на синдикалната организация.

“Подкрепа за достоен труд” е национална кампания на КТ “Подкрепа”, която се реализира по спечелен проект към ОП “Развитие на човешките ресурси”.  Тази кампания има пет информационни направления: юридически въпроси (трудово-правни и осигурителни) – информиране за европейското и българското трудово законодателство и трансфер на пенсионни и здравно-осигурителни права; безопасност и здраве при работа – информиране за добрите европейски и национални практики в областта на безопасността и здравето при работа; пазар на труда – информиране за повишаване на квалификацията на заети и активно търсещи работа лица, консултиране относно свободни работни места, изискванията за тяхното заемане, необходими документи за кандидатстване, възможност за мобилност при търсенето, представянето и заемането на работни позиции; дейности за младежи – информиране на младежи относно възможности за кариерно развитие, стажуване, чиракуване и наемане на работа, възможни последствия при полагане на нерегламентиран труд; обучение и квалификация – информиране за правото на професионално образование и обучение, учене през целия живот, квалификационно развитие и кариера, обясни Иванка Нейкова. -Една от основните цели на младежките дейности по проекта е да се подпомага работата на младежката мрежа на КТ “Подкрепа”. Тя е създадена в началото на тази година, като едни вид училище за бъдещи синдикални лидери. Друга цел е активизиране на гражданското съзнание на младите и по-конкретно да популяризираме сред тях дейността на синдикатите и в частност – на КТ “Подкрепа”, да повишим знанието на младежите за работата на синдикатите, да ги привлечем като членове. В мрежата могат да членуват млади хора на възраст от 18 до 35 години. До момента вече имаме 31 областни и общински клуба на територията на цялата страна. През януари, февруари ще се опитаме да създадем и младежка организация в Ботевград, която ще е част от Областен клуб – София”, допълни председателят на младежката мрежа към КТ “Подкрепа”.

“За учредяване на един клуб в младежката мрежа са необходими минимум трима човека. Не се изисква допълнително плащане на членски внос. От учредяването на младежката мрежа работим в тясно сътрудничество с фондация “Фридрих Еберт”. Тя организира пет семинара до момента. Темите са много интересни. На тези семинари се събираме между 30 и 35 младежи от цялата страна. Те са изключително полезни, тай като се осъществява реален контакт между млади хора от различни краища на страната”, сподели Стоян Панчев, заместник-председател на Областен клуб – София. Той каза още, че идеята е в  населените места да има синдикалист, който да оказва помощ и съдействие на работещите млади хора. 

Младежката структура на КТ “Подкрепа” инициира  различни конкурси и кампании в обществена полза. В момента младите синдикалисти събират средства за учебници, помагала и консумативи за училището във Видраре. Дарението ще бъде направено след Нова година, съобщи Иванка Нейкова. Преди това младежката структура инициира екологична кампания в един от районите на Варна и се включи в акция за даряване на кръв в София. 

На снимката: Цветомир Станчев, председател на секция към КТ "Подкрепа" - Ботевград, Стоян Панчев, зам.-председател на Областен клуб - София, и Иванка Нейкова, председател на младежката мрежа към КТ "Подкрепа"