Женкарството всъщност е вид психично заболяване, което в медицината се нарича „интимофобия". От интимофобия страдат мъжете, които се страхуват от възможността да поддържат продължителна интимна връзка с една е съща жена. Те не са в състояние да се задържат дълго дори с най- привлекателната и обаятелна  дама, за която мечтая половината мъже от цял свят, защото страхът е по- силен от тях и ги заставя да сменят редовно партньорките си като носни кърпички.

Много от страдащите от това психично заболяване мъже се жалват, че се измъчват ако стоят с  жена в едно помещение повече от 15 минути без да завържат интимна връзка.

Женкарят винаги флиртува с няколко жени едновременно, за да се подсигури-  ако две от тях не му „вържат", то третата със сигурност ще падне в обятията му. Той обаче само изглежда като истински мачо, но в действителност е неуверен и в сексуалността си тъй като се страхува от това  дали в леглото  ще се справи добре и ще блесне в очите на партньорката си. И само за да не преживее фиаско,  прави всичко възможно да зареже партньорката си пръв.