Учениците до 7-и клас ще ходят по цял ден на училище. Промяната е записана в последния текст от новия законопроект за училищното образование и трябва да влезе от учебната 2011/2012 г. Ще става постепенно и ще е по избор на децата и техните родители, съобщи зам.-министърката на средното образование Милена Дамянова за “Труд”. Тя успя т.г. да въведе целодневната организация за първи клас, която върви успешно.

180 млн. лева са вече договорени от еврофондовете за старта на ученето през целия ден. Парите ще бъдат дадени първоначално на 700 училища, в които има около 136 000 ученици. Това са предимно учебни заведения в по-малките населени места. Обучението ще бъде разделено на два модула. В първия са си редовните часове, а във втория - занятия за самоподготовка, игри и участие в извънкласни дейности.

За учениците ще има осигурено столово хранене, платено от държавата. Сега това е направено за първолаците, за които то е безплатно (родителите дават символични суми към купоните, когато са поискали в менюто да има повече пресни салати или плодове). Училищата ще получат средства за преоборудване на материалната си база. За училищата, които са на две смени, директорите ще трябва да направят и допълнителна организация на учебния процес.