Испанският вестник "Ел Паис", който си сътрудничи с "Уикилийкс" при публикуването на секретните американски дипломатически съобщения днес публикува две нови телеграми на американското посолство в София. Едната от тях пряко засяга българския футбол и влиянието на корупцията и организираната престъпност.

Телеграмата е озаглавена: "Българският футбол получава червен картон заради корупция". Във въведението пише, че "след падането на комунизма се е превърнал в символ на организираната престъпност и влиянието й върху важни институции". Според доклада българските тимове са подвластни на организираната престъпност, а родните мафиоти използват футбола, за да се легитимират. В резултат на всичко това феновете са изгубили вяра в родното първенство и мачовете са изключително слабо посетени.

След това е пояснено, че новото правителство е започнало борба с тези процеси във футбола, а изчистването на българския футбол би било публичен знак за сериозността на работата, която върши премиерът Бойко Борисов.

Във втората част на съобщението се говори за успехите на България в началото на 90-те години и бронзовите медали в САЩ.

Изпълнена с най-много конкретика е третата част на доклада. Ето какво гласи тя:

"Тодор Батков - пълномощник и параван на известния руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни - собственик на Левски. Силната бизнесорганизация ТИМ притежава Черно море (Варна). Съдените за убийство, рекет и организирана престъпност братя Маринови „Маргини" притежават Славия. Търговецът на оръжия Николай Гигов е собственик на Локомотив София. Гриша Ганчев, известен с пране на пари и организирана престъпност, е собственик на Литекс. Васил Божков е бил собственик на ЦСКА. Трима от президентите на Локомотив Пловдив са били убити".
 
Нататък в съобщението пише за всички скандали в родния футбол през последните години - Казанската афера, арестуването на Иван Леков, разследването срещу Антон Генов, процесът срещу Александър Томов.

Заключението на доклада е, че организираната престъпност има разрушително влияние върху българския футбол.