Клиентите на ЧЕЗ посрещнаха безаварийно новогодишните празници, показва статистиката на компанията за периода 30 декември 2010 г. – 2 януари 2011 г. Средно дневно са отчетени 0,93 аварии на едно регионално звено на ЧЕЗ по ниско напрежение в Западна България. Тази цифра е рекордно ниска в сравнение с новогодишните празници през минали години, съобщиха от дружеството.
“Регистрираните през празничните почивни дни аварии за щастие са незначителни на фона на предишни години. Важно е да отбележим, че проблемите по електроразпределителната мрежа са предизвикани предимно от претоварване и изключили автоматични предпазители на отделни потребители", каза Росен Йорданов, директор на „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.
В навечерието на Нова година, на 31 декември, натоварването на мрежата на ЧЕЗ на територията на Западна България е било общо 2296 мегавата, което е малко по-високо от натоварването, регистрирано в средата на декември, при началото на застудяването. В София товарите на системата са били 1076 мегавата. За сравнение, през 2009 г. на същия ден натоварването е било 1908 мегавата в Западна България, а в София – 839 мегавата. Причина за по-ниските товари миналата година са по-високите температури през периода.
В празничните дни аварийните екипи на ЧЕЗ са работили по общо 562 сигнала за прекъсвания на електрозахранването – основно причинени от претоварвания на мрежата. В постоянна готовност са били 102 професионални аварийни екипа. Междувременно на денонощната телефонна линия на ЧЕЗ са обслужени близо 2600 обаждания на клиенти на компанията.
ЧЕЗ използва възможността да напомни на своите клиенти, че претоварванията на електроразпределителната мрежа може да доведат до възникване на аварии. За допълнителна информация и в случай на евентуални проблеми по мрежата потребителите могат да се свържат с денонощната информационна линия на ЧЕЗ 0700 10 010.