Ботевград отбелязана 163-тата годишнина от рождението на своя патрон. Тържеството  по този повод се състоя пред паметника на великия българин в центъра на града. То започна с рецитал на ученици от ПГТМ “Христо Ботев”. Слово, посветено на живота и творчеството на Христо Ботев, произнесе председателят на ОбС Маргарита Кирова.

“Когато падна в борбата за свободата, Христо Ботев нямаше пълни 28 години, но беше написал своите стихове, които и до днес българската поезия не може да надмине. Беше създал най-високи образци на революционна журналистика, пропита с огнена любов към своя народ. Той създаде цяла епоха в национално-освободителното ни движение. На този ден пред нас оживява всичко онова, което знаем за Ботев. Оживяват спомени за неговите стихове, за героичния му живот, за силата на неговата саможертва, за десетките легенди за делото и смъртта му, превърнали се в символ на едно безсмъртие. Всяка година на рождената дата на гения на българската поезия и революция се събужда отново и отново любопитството към всичко създадено от твореца и героя, от човека Христо Ботев. Ботев притежава висша степен решителност и воля да доведе докрай започнатото дело. Само той притежава моралното право на непостижимото верую, че: “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира. Само той с поетичния си гении написа стиховете:

Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, -
Балканът пее хайдушка песен!

Днес, на рождения ден на гения на свободата, жителите на Ботевградска община изпитват своята законна гордост. Тя е породена от един исторически факт, свързан с откупуването и запазването на главите на Ботевите четници още на другия ден след гибелта на войводата. Днес черепите им се съхраняват в паметника Костница – село Скравена. В Ботевградска община са погребани главите на общо 18 четници. Ние станахме първи в България, изразили своята почит към Ботев и съратниците му. Затова днес сме достойни да носим неговото име. Духът на Ботев е сред нас. С огненото си слово, с прекрасния си живот и безпримерен героизъм, и саможертва той е жив в сърцата ни. Днес ние, гордите жители на Ботевград и общината, с най-силно чувство за почит и уважение заставаме пред теб, поете. Пред твоя величествен паметник поднасяме цветя, обич, признателност и за пореден път, в деня на твоето рождение, се заклеваме пред теб да бъдем достойни граждани на Ботевград и България, на Европа и света!", каза в част от словото си председателят на ОбС. 

Цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха: кметът на Ботевград, председателят на ОбС, съветници, представители на общински фирми, читалища, училища, детски градини, партийни и неправителствени организации, граждани. 
Цветя бяха поднесени и от името на Даниел Георгиев, депутат от ГЕРБ за Софийска област.