Главният прокурор Борис Велчев е заявил, че е поискал преразглеждане на някои от знаковите дела. Това каза пред журналисти американският посланик у нас Джеймс Уорлик след срещата си с Велчев.
Минути по-късно обаче говорителят на прокуратурата почти опроверга US посланика (вж. по-долу)

Американският посланик посочи, че е използвал възможността, за да изкаже притесненията си относно някои от знаковите дела от миналата година, по които са били взети решения „за някои фигури с не толкова добра слава да бъдат оправдани от съда или пуснати на свобода".

Уорлик добави, че много българи също са изказали притесненията си, че тези лица като че ли стоят над закона и затова главният прокурор „отново ще подеме инициативата да бъдат преразгледани тези случаи".

„Ние се надяваме въпросните дела да бъдат разследвани агресивно, както трябва да се случва с всички подобни дела", коментира американският посланик в кулоарите на Съдебната палата.

Той обаче посочи, че няма да споменава конкретни имена и допълни, че цяла България знае кои дела визира. „Не е моя роля да споменавам дела, но всички българи знаят за кои небезизвестни личности дтава дума, които в момента са на свобода", посочи дипломатът.

Джеймс Уорлик уточни, че главният прокурор е поискал преразглеждането на въпросните дела преди срещата им.
„От интерес на всички ни е да има агресивно разследване на тези дела, да възтържествува правосъдието и да бъдат укрепени принципите на върховенството на закона и правовата държава", категоричен е Уорлик.

Той увери, че САЩ винаги са демонстрирали своята готовност да помагат по какъвто и да е начин с каквото могат както на прокуратурата, така и на всички други институции, свързани със съдебната система.

Уорлик се опита да обясни и какво разбира под агресивно разследване. „Моето схващане за нещата е, че всички факти, свързани с такива дела, трябва да бъдат предоставени на вниманието на съответните съдебни инстанции, за да може чрез един справедлив процес да възтържествува праводъсието", уточни Джеймс Уорлик.

По думите му има няколко елемента, които трябва да работят ефективно и едновременно.
На първо място той посочи правоохранителните органи, които според него трябва да продължават да извършват арести на хора, обвинени в престъпна дейност и корупция в България.
Освен това Уорлик смята, че прокуратурата трябва ефективно да си върши работата и агресивно да преследва обвиняемите в съда.

На трето място, съдебната система трябва да демонстрира честност, почтеност и професионализъм и да гарантира, че правосъдието ще възтържествува.

Минути след неговия коментар говорителят на прокуратурата Стелиана Кожухарова излезе пред медиите, за да направи няколко уточнения и дори опровержения по отношение на разговора между дипломата и главния прокурор Борис Велчев.

„Ревизиране на съдебни дела и съдебни актове по нашето законодателство няма и не може да има", категорична е Кожухарова. Тя посочи, че разговорът се е отнасял към дела с оправдателни присъди, които в момента са протестирани. Делата обаче не са обсъждани в детайли, допълни още тя.

Тези дела са отново в съдебна фаза, те са във въззивна фаза и прокуратурата прави всичко възможно, за да обоснове обвиненията, увери Кожухарова, подчертавайки, че това е имал предвид Борис Велчев.

Където е възможно се събират и нови доказателства, но това зависи от конкретното дело, обясни още говорителят на прокуратурата. „Задълженията и правомощията на прокурора са фиксирани и разписани в НПК и на въззивна инстанция колегите в момента ги упражняват", увери още Стелияна Кожухарова.

Тя каза още, че няма да си позволи да коментира думите на посланик Уорлик, като припомни, че прокуратурата не е органът, който определя мярката за неотклонение, визирайки притесненията на посланик Уорлик, че някои знакови фигури са на свобода.

Тя допълни, че има определени срокове, в които се подава протестът. „Наистина не разбирам какво значи по-агресивно да се работи.
„Колегите работят с целия потенциал, който имат - интелектуален, професионален и процесуален", допълни Кожухарова.

Става въпрос за делата срещу Алексей Петров, Златомир Иванов - Баретата, Маргините, Братя Галеви. В момента част от тези дела се гледат на въззивна инстанция, отново подчерта Кожухарова и допълни, че разговорът е бил от общ характер и не са обсъждани конкретни дела.

„Обсъждани са действията на съдебната система и в частност на прокуратурата", уточни говорителят на прокуратурата.

По отношение на скандала с оповестените разговори между шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и зам.-министър Владислав Горанов преди няколко дни посланик Уорлик коментира, че това е малък скандал.

На въпрос дали вече смята, че това се е превърнало в голям скандал, американския посланик у нас заяви, че правомощията и ролята на главния прокурор и на правителството на България е да гарантират, че този род подслушвания биват провеждани правомерно според закона.

„Фактите, които излизат наяве във връзка с тези подслушвания, ще станат ясни за българите, но въпросът, който е по-скоро важен е свързан с върховенството на закона, а именно дали това подслушване е правомерно или не", коментира посланик Уорлик.

От своя страна Стелияна Кожухарова заяви, че все още не е ясно дали разгласените разговори между шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и зам.-министър Владислав Горанов са записани чрез СРС-та.

По отношение на разговорите, които РЗС оповести днес -  между Ваньо Танов, Искра Фидосова и Менда Стоянова, Кожухарова каза:
„В зависимост от това дали разговорите са в резултат на използвани СРС-та или са разговори, придобити от някакви частни записи, това вече може да има някакво различно значение".
„На мен малко ми омръзна да слушам чужди разговори, записани по телефон", сподели личното си мнение тя.