Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик ще присъства на възпоменателна служба в Централната синагога от 13.00 ч. днес съобщиха от посолството на САЩ.

Посланикът и членове на еврейската общност ще направят изявление пред медиите. В прессъобщението от американската дипломатическа мисия се цитират и изявления на президента и на държавния секретар на САЩ по повод на вчерашния атентат в Бургас. "Безусловно осъждам днешното варварско терористично нападение над израелски граждани в България", се казва в изявлението на американския президент Барак Обама, който заявява, че "атаките срещу невинни цивилни граждани, включително деца, минават всички граници" и добавя, че САЩ ще бъдат редом със съюзниците си и ще осигурят необходимата помощ за разкриването на извършителите на нападението и изправянето им пред съда.

"С дълбока скръб и гняв научих за днешния терористичен акт срещу израелски туристи в България. САЩ осъждат по най-категоричен начин това зловещо нападение срещу невинни цивилни", заявява държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън.