Екологичната организация Грийнпийс направи класация на някои от най-зелените електронни устройства. Публикуването на рейтинга съвпадна с най-голямото световно изложение за потребителска електроника – CES 2011 в Лас Вегас.

Класацията е насочена към конкретни продукти, а не толкова към марки или производители. Оценявани са зелени настолни компютри, лаптопи, нетбуци, монитори, мобилни телефони, смартфони и телевизори, достъпни на пазара през първото тримесечие на 2011 година, съобщи GreenTech.bg.

“Нашето изследване показва, че производителите на електроника отбелязват видим напредък през последните няколко години с производство на продукти, които не съдържат най-лошите токсични химикали, по-енергийно ефективни са и могат по-лесно да бъдат изпратени за повторна употреба или рециклиране”, казва Рене Бланшар, активист на еко-организацията.

“Основните марки реагират на потребителското търсене на екологични подобрения и очакваме те да продължат да правят подобни нововъведения, за да направят всичките си продукти екологични”, каза още Бланшар в изявление. “Следващото предизвикателство за индустрията e да разработи екологични продукти, които траят по-дълго и могат да се поправят, вместо да се сменят на всеки няколко години”.

21 водещи фирми за електроника са били поканени да вземат участие в проучването. Повечето са приели, с изключение на Apple и Philips.

Грийнпийс е класирала продуктите в съответствие с различни критерии, вкл. енергийна ефективност, продължителност на живота на продуктите и енергия, използвана за производството.

Компютърният монитор Asus VW-247H-HF се класира най-високо със 7,5 пункта по 10-точкова система. Тайванската компания има още един победител – в категорията “преносим компютър” с модела Asus UL30A.

Acer TM8172 носи най-добри показатели при нетбук компютрите, а HP Compaq 6005 Pro е водещ настолен компютър.

Sharp LC-52SE1 e лидер в телевизионната категория. Sony Ericsson Aspen е постигнал най-високия резултат при смартфоните, а Samsung GT-S75550 е на върха при мобилните телефони.