С наближаването на контролата срещу Естония на 9 февруари се появиха и нови варианти за помощник на селекционера Лотар Матеус в националния отбор.

След напускането на Цанко Цветанов, последвал Станимир Стоилов в кипърския “Анортозис”, сред кандидатите за асистент на германската футболна легенда се наредиха Илия Груев, Петър Александров и Даниел Боримиров.

Новите предложения към Матеус са Мариан Христов и Адалберт Зафиров. Големият коз на първия е 10-годишният му престой в Бундеслигата, където той игра за “Кайзерслаутерн” и “Волфсбург”. След това се върна у нас и сега поритва в третодивизионния “Балкан” в Ботевград.

Според информация на “24 часа” Мариан е предпочитан за асистент на Лотар сред тарторите в националния отбор. Той игра доста време в него редом със Стилиян Петров и Мартин Петров.

Адалберт Зафиров рита един сезон в елита на Германия с “Арминия”, а по-късно изкара 2 г. с “Унион” в III лига. През миналия шампионат бе помощник, а после и старши треньор в ЦСКА.

Очаква се в края на следващата седмица Матеус да пристигне за първи път тази година в България. Той ще подготви списъка с повиквателни за контролата срещу Естония в Анталия.

Тогава вероятно ще бъде изяснен и въпросът с неговия помощник. За целта Матеус ще се срещне с президента на БФС Борислав Михайлов. Капитанът на 4-те в света от първенството през 1994 г. ще се прибере от чужбина също към края на другата седмица. Има, макар и малко вероятна, възможност Лотар да изкара първия мач за 2011 г. без помощник.

От БФС обявиха, че няма осигурена контрола с Боливия за 29 май. Такава информация се появи в сайта на ФИФА. С южноамериканците трябваше да играем през ноември 2010 г., но спарингът се провали.