55-годишният Георги Б. от Ботевград е починал заради липса на здравни осигуровки. От три години мъжът нямал постоянна работа. Работил временно и почасово към различни фирми в строителния бранш. При един от тези ангажименти в края на миналата година се разболява тежко. Прибирал се в дома си почти измръзнал, с лед по дрехите, след няколкочасова работа в шахта на територията на Правешка община. С всеки изминат ден здравословното състояние на Георги Б. се влошавало, но той упорито отказвал да потърси лекарска помощ, защото бил наясно, че няма здравни осигуровки. Накрая все пак склонил, но вече било късно. Преди два дена мъжът починал от тежък инфаркт. Лекарите положили грижи за болния, но не могли да го спасят. Докато Георги Б. бил в болницата, сестра му внесла здравните осигуровки. Сумата била в размер на 500 лева.
“Лекарите не отказаха да го лекуват, въпреки че той нямаше здравни осигуровки. В началото не пожела да потърсим медицинска помощ, защото се чувстваше неудобно заради невнесените задължения”, споделиха близки на починалия.
Много хора днес са в положението на Георги Б. Принудени са да работят “на черно”, за да свържат двата края. А това ги лишава от гаранции за безплатен достъп до медицинска помощ, за безопасни условия на труд, от придобиване на осигурителен стаж за пенсия и т.н. Иначе сключването на трудови договори с работници в строителния бранш е задължително, независимо от продължителността на периода за наемане на работа.