2800 служители на МВР ще бъдат ангажирани със сигурността по време на визитата на Владимир Путин. Това съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков на пресконференция във връзка с посещението на руския президент Владимир Путин на 17 и 18 януари у нас.

На специалния брифинг присъстваха още зам.-министърът на външните работи Евгения Колданова, зам.-кметът на София Велизар Стоилов и висши полицаи.

Зоните за сигурност по време на визитата на Путин са две. Първата е в района около НДК, а втората включва булевардите “Васил Левски”, “Витоша”, “Княгиня Мария Луиза”, “Дондуков” и “Васил Левски”, улиците “Гурко” и “Алабин”.

В тези зони движението на автомобили и граждани ще бъде силно ограничено. Ще бъдат пропускани само живущи в районите срещу документ за самоличност, както и работещи срещу предварително подаден списък с имена.

Този път сме ангажирали по-малко служители в сравнение с други посещения от подобен характер. Предприетите мерки в голяма степен ще облекчат гражданите, работещите и гостите на столицата, увери министър Петков. Според зам.-кмета Велизар Стоилов ограниченията няма да са толкова много като при посещението на президента Буш.

Министърът на вътрешните работи същевременно призова гражданите, които нямат неотложна работа в двете зони за сигурност на 17 и 18 януари, да си спестят излишното натоварване и по този начин да облекчат цялостната организация.

До момента в Столична община е постъпило само искане от бургаска екоорганизация за протести по време на визитата на Путин.