Онова, което липсва на съдебната система в България в момента е ефектът 112. Така министърът по европейските въпроси Гергана Паси определи в Бургас основното предизвикателство пред българското правосъдие.

„Ние, като граждани трябва да усетим, че ако имаме нарушени права именно съдебната система е институцията, откъдето можем да получим реална защита" , коментира министър Паси. „Необходимо е системата да си върне обратно доверието на гражданите", уточни тя.

Според Гергана Паси част от проблема е и в представителството на правораздавателните органи. Пълната прозрачност при взимане на решенията в съдебната система е другото към което тя трябва да се стреми.

Министърът по европейските въпроси участва в юридическа конференция за предизвикателствата пред българската правна система при интегрирането и с европейската. На форума бе огласена инициативата в създаването в Бургас на Център за обучение по европейско право на магистрати, адвокати, действащи юристи и разследващи органи от Югоизточна България.