Координаторът на РЗС в Ботевград Цветан Цолов потвърди информацията, която някои национални медии публикуваха днес, че е бил издирван от ДАНС. Преди да стигнат до него, служители на Държавна агенция „Национална сигурност” са посетили друг адрес в Ботевград, на който живее лице, което също се казва Цветан Цолов. След като разбрали, че мъжът не е координатор на РЗС, те продължили да издирват истинския Цветан.
„Действително днес имах посещение от двама служители на ДАНС. Знам, че в Ботевград са били общо четирима, които са ме издирвали, макар че аз не съм се крил. Казаха ми да се явя утре за справка в ДАНС. Доколкото знам се извършва проверка на анонимния сигнал до Цецка Цачева, че подписката на партия РЗС за промяна в Конституцията е манипулирана. Не знам защо търсят точно мен. Имам информация, че ДАНС вика на разпит и координаторите на РЗС във Враца и Самоков. Не смятам, че сме извършили някакво престъпление, което да застрашава националната сигурност. Зад събирането на подписи стои Инициативен комитет от 15 човека. Събрани са над 590 000 подписа и би трябвало да се проведе референдум”, каза Цветан Цолов пред наш репотер. Той бе категоричен, че няма да отиде на разпит в ДАНС. Цолов е информирал централата на РЗС за действията на ДАНС. В отговор пресцентърът на партията излезе със следната публикация: 

"Членове и симпатизанти на РЗС се обадиха днес в централата на партията, за да алармират, че агенти на ДАНС са плъзнали из града и издирват общинския ни координатор, за да го разпитват относно подписката за нова Конституция.

Тъй като знаят само малкото му име – Цветан, агентите на ДАНС са си направили списък с адресите на всички жители на Ботевград от мъжки пол, които носят това красиво име. Те посещават на място адресите им и ги питат: „Ти Цветан ли се казваш?”. След утвърдителен отговор следва въпрос: „Ти ли си общинския координатор на РЗС?”. След получаване на отрицателен отговор продължават към следващия адрес.
Във връзка с тази абсурдна ситуация пресцентърът на РЗС е упълномощен да заяви следното:
За милиционерския манталитет се разказват много вицове. В момента агентите на ДАНС сътворяват може би най-смешния от тях. Тъжното е, че минималната работна заплата на кадрови агент на ДАНС започва от 3000 лева и тя е по-висока дори от тази на депутатите в парламента. Срещу общо 36000 лева три групи по четирима агенти на ДАНС издирват в Ботевград „Цветан от РЗС” и безпокоят всички останали Цветановци, които нямат нищо общо с политиката. Това ли е начинът да се харчат парите на данъкоплатеца?
Абсурдът се задълбочава, защото точно днес в българската преса е публикувано изказване на Ендрю Дъф, водещ евродепутат от групата на либералите, че България може да се изправи пред замразяване на членството в ЕС заради проверката на гражданската инициатива за нова Конституция от спецслужбите.
Ползваме случая да се обърнем към агентите на ДАНС с една препоръка: елате в партийната централа на РЗС в София, за да ви дадем трите имена и адреса на истинския Цветан от Ботевград, а не да тормозите отново хората по къщите им. И да ги предупредим: истинският Цветан има постоянно видеонаблюдение и звукозаписване пред дома и в офиса си и ние ще предоставим записите в Европейския парламент.".