"Много е говорено по темата, че здравето не е приоритет за българина. Донякъде е така, като се има предвид, че от доста години насам българинът заделя средства за застраховка на ламарините на колата си, но не и за допълнителни застраховки срещу непредвидения събития – заболявания, злополуки и т.н. За съжаление хората не мислят за сигурността и спокойствието си, за повишаване на жизнения си стандарт в бъдеще. Спомням си, че преди повече от 20 години застрахователен агент идваше у дома в началото на всяка година. Баща ми си правеше застраховка “Живот” и застраховка на дома. Така започваше годината за нашето семейство. Между другото това бе традиция за 90% от българите”, каза пред наш репортер Денислав Константинов – застрахователен консултант към ДЗИ за Северозападна България. Според него през последните няколко години не се наблюдава масово търсене на допълнителни застрахователни продукти. Практиката на застрахователния консултант показва, че интерес към застраховка “Живот” проявят предимно хора от 35 до 48 години.
“Добре е хората да избират застрахователни продукти със спестовен елемент. Тези пари се спестяват във времето и се връщат олихвени след изтичане на застрахователния срок. В случай на нужда клиентът получава определен процент, разбира се, според условията на договора”, съветва застрахователният консултант.
На въпроса дали финансовата криза влияе ли върху застраховането, Денислав Константинов отговори: “Българинът винаги се е стремял да има собствен дом и собствена кола, както и да заделя пари, както се казва, за черни дни. По-изгодно е част от тези средства да не стоят на влог в банката, а да се вложат в допълнителна застраховка. Тя носи едновременно добра доходност и сигурност както на лицето, което се е застраховало, така и на неговото семейство. Искам да вметна, че е важно клиентът да се информира подробно за условията по договора за застраховка, да чете написаното с дребни букви. Преди това да провери легитимността на застрахователния агент и компанията, която е избрал. В Интернет може да получи достатъчно информация по тези въпроси.”.