Нелегална работилница за производство и преработка на оръжие разкриха антимафиоти в с. Врачеш, Ботевградско, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В хода на акцията е иззет сериозен боен арсенал - незаконни пушки, пистолет, гранати, самоделно направени карабини, заглушители, огромно количество патрони и над 20 ловни трофеи.

Преди месец антимафиоти получили информация, че в селото има нелегална работилница за оръжие, от която бракониерите от цялата област се снабдявали с незаконно оръжие от всякакъв вид.

Установен е и мъжът, който се занимавал с незаконната дейност - Н.К. За целта той пригодил стая от приземния етаж на дома си за работилница, където произвеждал и преработвал пистолети и пушки.

Вчера сутринта антимафиоти и полицаи от Ботевград претърсили жилището му, а от ателието са иззети - пистолет "Blow", две бойни отбранителни гранати, гладкоцевна пушка, самоделна карабина, двуцевна пушка, самоделна пушка с оптика, три ловни пушки, запалки за ръчни гранати, тротилова пресовка, три заглушителя и гумени уплътнения за тях, четири цеви с различни размери, затвор за карабина "Щаер", ложи за пушки, три пълнителя с над 60 патрона, над 300 патронa различен калибър, химикали, пружини, детайли и корпуси от глави за огнестрелни оръжия.

Намерени са и листове със схеми, изготвени от Н.К., за сглобяване на пушки. Иззети са и много ловни трофеи - 18 глави с рога от сърни, елени и муфлон, шест комплекта бивни от глигани.

Гранатите са иззети със съдействието на служители от ДОТО, а ловните трофеи - предадени на Държавно горско стопанство -Витиня.

По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава.

32-годишният Н.К. е задържан за 24 часа.