Криминалисти от областната дирекция и районно управление „Полиция”- Самоков под ръководството на Софийска окръжна прокуратура са извършили вчера претърсване на четири адреса в самоковското село Мала църква, съобщиха от ОД на МВР – София. Имотите са собственост на Г.С. на 61 г., баща на един от подсъдимите от групата за мокри поръчки „Килърите”, обвинен за укриване на оръжия и боеприпаси, както и за помагачество в организирането на убийство.

В един от имотите, обитаван от Хижаря и семейството му, служителите на реда намерили малокалибрена пушка със заглушител и оптичен мерник, както и общо 250 малокалибрени патрона (6.5 мм).

Това е вторият случай, при който в дома на Г.С. са намерени големи количества незаконни боеприпаси. През 2010 година при претърсване на същия адрес криминалистите намерили и иззели 218 патрона от различен калибър, а също и 400 грама тротил, един огнепроводен шнур и капсул детонатор. За притежаването на боеприпасите и взривните вещества през 2011г. 61-годишният мъж е осъден условно на 1г. и 4м. с 3 години изпитателен срок.

Само преди пет дни – на 10 декември, за управление на МПС с 1.66 промила алкохол Г.С. е осъден на „пробация”, изразяваща се в 1 година безвъзмезден труд в полза на обществото и 8 месеца принудителна регистрация и явяване пред пробационен служител. Справка в регистрите сочи, че криминалното досие на бащата на подсъдимия стартира още през далечната 1968 г., когато е регистриран за кражба на магнетофон от училище. През 2007г. за възпрепятстване на съдебните власти е бил глобен с 500 лева, защото не допуснал съдия- изпълнител в дома си.

Намереното при вчерашното претърсване огнестрелно оръжие и боеприпаси са иззети от полицията. Назначени са експертизи. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339 от НК.

След доклад на материалите пред Софийска окръжна прокуратура на Г.С. е взета мярка „задържане под стража” за 72 часа.