Македонският специалист Александър Тодоров повече няма да води отбора на Рилски спортист. Наставникът, с който тимът от Самоков постигна най-големите си успехи, отказа да даде подробно обяснение за случилото се, но направи изявление пред официалния сайт на отбора.

„Това е решение за доброто на отбора – може би един импулс, който да накара отбора да се събуди и да показва своите възможности във всеки един мач. Недопустимо е за отбор с толкова индивидуални качества да губи от отбори с далеч по-малки възможности. Треньорската ми съвест не позволява да приема спокойно това, което се случваше на последния мач.”

„Искам да благодаря на всички баскетболисти, които през тези три години тренирах в Самоков, както и на екипа до мен. Особено благодарен съм на президента на отбора господин Петър Георгиев за шанса, който получих - да работя в Рилски.”

„Пожелавам много успехи и двойно повече титли, отколкото спечелихме през тези години. Благодаря и на подкрепата на истинските баскетболни фенове в Самоков. Работата ми в Рилски спортист беше истинско удоволствие”.

Ръководството на Рилски спортист също благодари на Александър Тодоров за всичко, което е направил - не само за Самоков и Рилски спортист, а и за целия български баскетбол. Още с идването си в Самоков и за целия престой в нашия град Тодоров въведе изключителен професионализъм – както в работата си със състезателите, така и в цялото отношение към спорта.

Под ръководството на Александър Тодоров мъжкият отбор на Рилски спортист постигна най-големите си успехи в досегашната си история – Шампионската титла в Балканската лига през 2009г., финал и ІІ място в турнира за Купата на България (2010 г.), двата полуфинала в Държавното първенство (през 2009 и 2010 г.), полуфинал в турнира за Купата на България (2009 г.).