„Пеенето на пръстените” е един от поредицата зимни празници, традиционни за Етрополе. Смята се, че е свързан с ритуалите на прабългарите и славяните за здраве, берекет и по-добър късмет през новата година. И така до днес. Извършва се на 13 и 14 януари, на високо място край воденица.
В по-ново време ритуалът се организираше на централния площад, а през последните 2-3 години в двора на Арнаудовата къща. Съорганизатори са  Общината, НЧ „Тодор Пеев” и Историческия музей.  В следобедните часове на 13 януари т.г. пременени моми, ергени и по-възрастни хора се стекоха в двора на къщата. Посрещна ги духовата музика на Младежкия духов оркестър към НЧ „Тодор Пеев”. Жените от групата за автентичен фолклор начело с „кокорбашийката” и младежите от Детския младежки ансамбъл при читалището завъртяха хорото. И менчето,  носено от Кокорбашийката и украсено с бръшлян и здравец, обиколи навалицата. Тя подкани моми и ергени да пускат своите пръстени, гривни и други знаци, по които на другия ден щеше да се извърши наричането.
След това раздадоха и по зрънце от ечемик със заръката всеки да го постави преди сън под възглавницата си. Поверието гласи, че каквото се сънува през нощта се сбъдва през годината. А менчето го оставиха навън на студено. Ако на другата сутрин водата в него е замръзнала, годината ще е здрава и на добър берекет.
Сутринта на другия ден-14 януари хората се събраха отново в двора на къщата за наричанията. Една от жените вади един по един поставените в менчето предмети, а кокорбашийката нарича: „гривна с червена панделка-с труд и наука ще има сполука”, „сребърно пръстенче-със здравец на ухо да работи, да бъде здрав през цялата година”, и още такива за здраве, сполука и добра година.
И отново хора и веселие.
Цялото тържество беше заснето от екип на предаването „Нашенци” на сателитния канал на Българската национална телевизия и ще бъде излъчено в две предавания през месец февруари.