Продължавайки традицията от миналата година, когато поднесоха цветя на "Малката Шипка" в Новачене, днес петокласници и шестокласници от ОУ "Н. Й. Вапцаров" почетоха загиналите за Освобождението на България  и пред паметника на  руски воини в Рашково. Организирани от  преподавателите по история Параскева Ботева и Людмила Лазарова и със съдействието на Димитринка Андреева, те почистиха паметника на хълма Стражица в махала Белчово и мястото около него.

Преди да поднесат цветя, учениците бяха запознати с историята на издигането на паметника, както и със събитията, свързани с първото сражение на територията на нашата община през ноември 1877 година, предшестващо освобождаването на Орхание в хода на Руско-турската освободителна война. Това направи на достъпен език кметският наместник на село Рашково Кирил Павлов.

Посещението на паметника в навечерието на националния ни празник 3 март е част от инициативата на училищното ръководство за организиране на шефство над историческите паметници в общината.