Ученици от пети клас на ОУ "Н. Й. Вапцаров" посетиха днес Руския паметник на хълма Стражица в махала Белчово. Посещението в навечерието на 3 март е част от увърдила се в последните години инициатива, подкрепяна от училищното ръководство за шефство над исторически паметници в общината. Продължавайки традицията, петокласниците поднесоха цветя пред паметника, като преди това почистиха пространството около него.


Голяма бе благодарността на учениците за изнесения Урок по история на открито от кметския наместник на Рашково. Кирил Павлов ги запозна със събитията, свързани с първото сражение в нашия район през далечния ноември на 1877 година, като част от Освобождението на Орхание в хода на Руско-турската освободителна война. С голям интерес децата изслушаха и разказа му за историята на село Рашково.


Посещението бе съчетано и с една друга инициатива на петокласниците - участието им в проект "Аз не пуша, а ти?". По този повод децата раздадоха брошури за вредата от тютюнопушенето. Освен това те подариха и мартеници за жителите на селото.