Ако обектът не е завършен до пет години след разрешителното за строеж и няма акт 15 (съществено завършени), той да се счита за незаконно строителство и да се премахва за сметка на собственика.  Тази промяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) се кани да внесе депутатът от ГЕРБ Любен Татарски.
"Целта не е да рушим, а да накараме собствениците да завършат обектите си, а ако нямат финансова възможност, да търсят инвеститори", обясни Татарски.

"Знам, че срещу това предложение ще скочат много хора и много пари, но това разсипничество не може да продължава", допълни той.

Търсим решение на проблема с многото започнати и недовършени сгради по времето на строителния бум, които загрозяват околната среда и създават риск за здравето и живота на хората, обясни Татарски. Според действащия ЗУТ даден обект се смята за завършен с въвеждането му в експлоатация и издаването на т.нар. акт 16.

Няма статистика на започнатите, но недовършени сгради. Те обаче могат да се видят във всяко населено място - изкопи, вдигнати бетонни основи, стърчащи железа. Проблемът е най-сериозен в морските и планинските курорти, както и в големите градове.

В момента пък голям хит са ВЕИ парковете. Голяма част обаче са само на проект с изкарани всички разрешителни за строеж, като строителството им не започва. За да се накарат инвеститорите да реализират проекта, също се обмисля таван на срока за реализацията му.