Гаражите и паркоместата в една сграда, които са самостоятелни обекти, вече няма да могат да бъдат продавани свободно от собствениците им. Това гласят промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), публикувани на сайта на строителното министерство.
Гаражите ще могат да бъдат продавани на хора, които имат жилища или офиси във въпросната сграда. А ако собственикът пристъпи към сделка с външни хора, ще е длъжен да даде писмени доказателства пред нотариуса, че е предложил имота първо на всички свои съседи и че никой от тях не е приел.
Нещо повече - ценовата оферта към съседите не трябва да е по-висока от стойността на сделката, която предстои да бъде извършена с външния човек.
Държавата се готви още да забрани промяната на предназначението на земеделските земи и да забрани върху тях да се строи в районите, където няма приет общ устройствен план. Така на практика в над две трети от България ще се забрани смяната на статута на ниви и строителството върху тях, коментират експерти. Общините с приет общ устройствен план са по-малко от 40 от общо 264.