Няколко  източника потвърдиха, че много ранна версия на Windows 7, преди по-известна с кодовото име Blackcomb Vienna, вече е била пусната на "ключови партньори" като 1ва част от цикъла на работа по продукта (M1 - Milestone 1). Плановете за разработка сочат, че новата операционна система ще бъде завършена през втората половина на 2009 година.

Вярваше се, че Windows 7 е насрочен за завършване през 2010, но Microsoft са променили плановете малко и са го издърпали с няколко месеца напред. Microsoft обаче са отказали да коментират върху промените в датата.

Сегашната версия M1 е предоставена на партньорите в 32 и 64-битов вариант и то само на английски език. Интересна нова функция, на която от Microsoft обърнаха внимание е способността на системата да работи едновременно с няколко различни видеокарти и то всяка на различен производител.

Ако успеят да спазят плановете за втората половина на 2009, компанията ще трябва да бъде доста заета до тогава. M2 версията е насрочена за април/май 2008, а M3 за третата четвърт на годината. За дати на първата бета и първият рилийз кандидат е посочено "за уточняване", но не се изисква много за да се стигне до извода, че до първата бета остава към 1 година.

Засега има доста малко информация относно Windows 7. Това което се знае досега е, че новата операционна система ще е развита особено много в сферата на touch възможностите и това за което ви информирахме преди няколко месеца (ядрото MinWin, заемащо само 40MB RAM памет)