Депутатите обсъждат на първо четене промените в Закона за етажната собственост, предаде репортер на Агенция „Фокус”. При обсъждането, Николай Пехливанов от ПГ на "Атака" заяви, че в България основен проблем пред страната ни е санирането на сградите. В България основно етажната собственост се управлява на доброволен принцип. „Такава практика е съществувала и в другите европейски страни, но тя не е била ефективна и затова се е наложило да се въведе функцията на професионален управител”, заяви той.
Пехливанов предложи да се даде възможност и на външно юридическо лице да управлява етажната собственост. Такава практика съществува в редица европейски страни. Трябва да се даде възможност в една жилищна сграда да може да бъде назначаван професионален управител. Той предложи създаването на публичен регистър на хората и фирмите, които имат право да извършват тази дейност. Регистърът трябва да бъде създаден към Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Задължително е лицата, които ще стават професионални домоуправители, да имат застраховка професионална отговорност, свидетелство за съдимост, а в някои държави и задължително висше образование. Ще бъде добре, ако те преминат някакъв курс на обучение. Пехливанов предложи въвеждането на функция на временен управител, който да бъде назначаване в съществуващия буферен период при въвеждането в експлоатация на една сграда.
„Предлагам категорично да се запише, че сдруженията за етажната собственост се създават във връзка с кандидатстването към европрограми и еврофинансиране”, посочи той. Това се налага, тъй като много от хората се страхуват, че ще бъдат ползвани от комуналните компании за вменяване на още задължения към тях.