Д-р Петков, какво Ви кара след 18 години в Спешна помощ да търсите нова работа?

Защото нещата вече са неудържими. Защото ме превърнаха в маймунката Петко. Да! Създадоха едно нещо – телефон 112, с което ни превърнаха в маймуни. Създадоха търговските дружества в болниците и ме превърнаха в екстрасенс-маймуни. Е, не става. “Отне ми се” – както казват на село. Не мога да се боря с течението. И в същото време – да  си виновен за всичко. Просто не е честно.
Казвам съвсем сериозно – това нещо 112 е опасно за живота!
Вчера например имам три повиквания. И трите – за глупости. Петя ражда пред 15-ти блок! Тръгваме веднага, а то няма Петя, няма нищо…
От Врачеш се обажда една госпожа – да отида веднага , защото тя е неконтактна, в хипогликемична кома. Е как тази неконтактна жена се обади на 112? Отиваме, а то какво било? На госпожата й предстоял преглед при личния лекар в Ботевград и тя се страхувала да не й стане нещо, затова си извикала линейка да я закара докара!!
Третото повикване беше за едно момиче, “защото можело да му стане лошо”. Пак от 15-ти блок. Това момиче го задържат често по очевидни причини от ПИК-а. Но друго си е да викнеш Спешна помощ, да кажеш, че това момиче получавало припадъци и затова не трябва да бъде задържана в полицията. Защото на ПИК-а може да си седи, ама в полицията ще й бъде лошо…
Всяка вечер в Спешна помощ освидетелстваме проститутки. Това е толкова писане и губене на време, че е направо безобразно. Всяка седмица някой недоволен пациент чупи нещо и ни заплашва. При последния случай полицаят вместо да ни защити, той едва ли не ни обвиняваше:”Те ще ви счупят линейката, аз нищо не мога да направя” и ни съветва  да караме пациента в София.  Е, аз за какъв съм тук. Да ги назначат тогава тях за доктори.
Превърнаха ме в маймуна. Е, стига толкова...

А сега накъде?

Нямам претенции да ставам завеждащ на реанимацията в ботевградската болница, каквито информации се пуснаха. Категорично – искам да се занимавам с медицина., да бъда лекар. Независимо дали ще отида в Етрополе, дали ще остана тук. Имам много предложения – от Кърджали, от Варна, даже от Кубрат.
Десет години съм работил в реанимацията и имам хубава специалност, която днес е изчезващ вид и се търси. Работа има.

Тежките условия в Спешна помощ довеждат до много силен отлив на лекари. Ще остане ли филиалът в Ботевград без лекари?

Моето виждане е, че здравеопазването е нагоре с краката. Преди тази поза ми харесваше, докато можех нещо да свърша. Но сега просто е ужасно. На тоя народ му е бедна фантазията, че
ние си отиваме, а други не идват. Няма млад лекар. В града има само едно момче – син на д-р Милчо Чипев, което учи медицина и едно момиче, което обаче заминава за САЩ, защото родителите й са там. Майка й беше фелдшерка при нас. И така е в цяла България.
Сега ни плюват и ни овикват, ами после какво ще правят без нас, “боклуците”?  Сега държавата измисли наредба – фелдшерите стават доктори в Спешна помощ. И какво – сестрите стават фелдшери, шофьорите – сестри, а санитарките – шофьори. Издигат се с едно ниво. И ще има нови чували за бъхтене. След като фелдшерите ги деквалифицираха  и 15-20 години само слагаха инжекции като сестри, сега ще ги хвърлят да спасяват хората? Как въобще си го представят – не знам. Аз винаги съм бил оптимист, че нещо може в тази система да се направи. Но, честно казано, оптимизмът ми изчезна.
Единственото, на което се радвам, е това, което д-р Филев направи с ботевградската болница. За него могат да си говорят каквото си искат, но фактите са тези – болницата работи, това е факт. /Знам, че някой сега ще каже, че сигурно искам да му се подмажа, но не е така/. Болницата работи, няма дългове, плащат си заплатите. Доктор Филев измъкна ботевградската болница от калта! А в Спешна помощ лекарите напускат. Доктор Лазар Наков отиде в центъра по хемодиализа, д-р Николай Василев, един чудесен лекар, отиде в урологията, д-р Катя Лучкова става семеен лекар, д-р Румяна Тодорова се чуди дали да остане, аз напускам. Наистина Спешна помощ се оголва.
Аз съм се гордял, че от 42-ма лекари със специалност “спешна медицина” в България осем са били в моя екип в Ботевград. Гордял съм се с това! Сега  с тази специалност в екипа остава само д-р Русева. Тя е млад човек, добре владеещ английски език, не е семейна и лично аз не знам дали няма да приеме  по-добра оферта от някоя бяла държава.
След като напусна, д-р Русева ще ме смени на мястото на ръководител на Спешна помощ. Надявам се, че оставям нещата в сигурни ръце. Надявам се и хората да не боледуват.